contact@hokke.eu

Vanaf 2004 bezoek ik, aanvankelijk ieder jaar, maar na de geboorte van mijn kinderen om het jaar de Tour de France in Parijs. De foto’s die ik daar maak publiceer ik op deze website. Het is iedere keer weer een belevenis. Reden we eerst elk jaar op zondagochtend vroeg weg om na het finishen weer naar Nederland terug te rijden. Tegenwoordig maken we er meteen een uitje van met een verblijf in de stad van de liefde.

In 2004 won Lance Armstrong zijn zesde Tour. Hoewel hij vanwege zijn dopinggebruik al zijn zeges in kwijtgeraakt was hij binnen het rennersveld van gedrogeerde renners toch jarenlang de beste. Richard Virenque was de beste in het bergklassement. Ook al heeft Virenque ook het gebruik van doping bekend en daarvoor zijn schorsing uitgezeten, zijn zijn resultaten blijven staan. Robbie McEwen won het puntenklassement.

Na zijn zesde overwinning lukte het Lance Armstrong ook om 2005 de beste te zijn. Tijdens deze Tour won Pieter Weening ook een etappe, jarenlang was dit de laatste Nederlandse etappezege. Thor Hushovd won in 2005 de groene trui en de bolletjestrui was voor Rasmussen van de Rabobank ploeg.

In 2006 waren er geen uitgesproken favorieten voor de Tourzege. Het was het eerste jaar dat Lance Armstrong niet meedeed. Landis had in 2005 laten zien hoe sterk hij was door op een gegeven moment van Armstrong te horen te krijgen dat hij rustiger moest gaan rijden. Oscar Pereiro Sio verloor in de bergen meer dan 30 minuten, maar mocht deze tijdens de dertiende etappe weer terugpakken en kreeg daarmee het geel. Landis kreeg het geel en verloor het weer na een inzinking, maar won het geel toch. Helaas bleek na de Tour dat bij de dopingcontrole bij Landis verboden middelen waren aangetroffen en werd de Tourzege toegewezen aan Pereiro Sio.

Michael Rasmussen leek in 2007op weg te zijn naar zijn eerste Tourzege en de eerste voor Rabobank, maar vlak voor Parijs werd Rasmussen door Rabobank uit de Tour gehaald, omdat hij gelogen bleek te hebben over zijn verblijfplaats tijdens de voorbereiding op de Tour. Hierdoor ging de gele trui onverwachts over op Alberto Contador, die naast de gele trui ook de witte trui won.

De gele trui werd in 2009 door Alberto Contador naar Parijs gebracht. Alberto Contador reed voor Astana en Lance Armstrong maakte zijn rentree in de Tour. Andy Schleck werd tweede en Armstrong werd uiteindelijk derde. Andy Schleck droeg tijdens de binnenkomst de witte trui. Nibali werd tweede in het jongerenklassement. De Astana ploeg was erg sterk, ook Kloden en Leipheimer maakten deel uit van Astana.

In 2011 werd Cadel Evans de eerste Australische Tourwinnaar, de gebroeders Schleck werden tweede en derde. Pierre Roland won het jongerenklassement en Mark Cavendish nam het groen mee terug naar Isle of Man, na het winnen van vijf etappes. Samuel Sanchez ging  met de bolletjestrui terug naar Spanje.

De 100ste Tour de France begon op Corsica en dat was de enige Franse regio waar de Tour nog nooit eerder was geweest. Bradley Wiggins kon zijn titel niet verdedigen. Chris Froome was de nieuwe kopman van Sky Pro Cycling. Hij was oppermachtig en droeg de gele trui al vanaf de achtste etappe en bevestigde zijn goede vorm door ook de tijdrit en de etappe naar de Mont Ventoux te winnen. En werd de terechte winnaar van de Tour van 2013.

In 2015 was het wederom Chris Froome die het geel naar Parijs bracht. Dankzij zijn grote voorsprong op Quintana kon hij het zich permitteren tijd te verliezen tijdens de laatste bergetappe.